- 200 g cukru,
- 3 jajka,
- 250 – 300 g migdałów bez skórki,
- 1 płaska łyżka przyprawy do piernika,
- skórka otarta z cytryny,
- 250 g mąki,
- cukier puder do podsypania,
- 100 g czekolady deserowej
Migdały
rozsypać na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
na 10 minut. Ostudzić. Zmiksować lub zetrzeć na tarce.
Jajka
z cukrem ubić.
Mąkę
wymieszać z migdałami, przyprawą piernikową i skórka cytrynową.
Mieszankę
dodać do jajek ubitych z cukrem. Wymieszać.
Wyłożyć
na blat wysypany cukrem pudrem.
Z
wierzchu oprószyć cukrem pudrem i rozwałkować na prostokąt o
grubości 1 cm.
Pokroić
ciasto na prostokątne ciastka – u mnie 3 x 8 cm.
Ułożyć
na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20 minut.
W
kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.
Gorące
ciastka maczać w rozpuszczonej czekoladzie i układać je na
papierze do pieczenie lub na kratce do wystudzenia.
zastawa z
pysznie wyglądaja
OdpowiedzUsuń