środa, 6 listopada 2019

Ciasteczka migdałowe


  • 200 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 250 – 300 g migdałów bez skórki,
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 250 g mąki,
  • cukier puder do podsypania,
  • 100 g czekolady deserowej


Migdały rozsypać na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Ostudzić. Zmiksować lub zetrzeć na tarce.
Jajka z cukrem ubić.
Mąkę wymieszać z migdałami, przyprawą piernikową i skórka cytrynową.
Mieszankę dodać do jajek ubitych z cukrem. Wymieszać.
Wyłożyć na blat wysypany cukrem pudrem.
Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem i rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm.
Pokroić ciasto na prostokątne ciastka – u mnie 3 x 8 cm.
Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20 minut.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.
Gorące ciastka maczać w rozpuszczonej czekoladzie i układać je na papierze do pieczenie lub na kratce do wystudzenia.


zastawa z 



1 komentarz: