Pyszny
krem z orzechów laskowych i czekolady idealny do chleba,
naleśników,
wafli i po prostu do wyjadania łyżeczką ze słoika.
Czy
będzie bardziej słodki czy mniej, zależy tylko od nas, od tego ile
użyjemy mlecznej czekolady.
Proponuję
na początek wziąć takie same ilości czekolady deserowej i
mlecznej. Wybierając czekoladę można zwrócić uwagę na jej
skład, a będziemy mieli całkiem zdrową przekąskę.
- 240 g orzechów laskowych,
- 240 g czekolady (u mnie pół na pół deserowej i mlecznej),
- 60 ml oleju z pierwszego tłoczenia (do wyboru rzepakowy, słonecznikowy, z ostropestu),
- sól,
Orzechy
rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Po wyjęciu wysypać
na ściereczkę i obetrzeć ze skórki.
Jeszcze
ciepłe orzechy przełożyć do blendera, wlać olej i miksować do
uzyskania jak najdrobniejszej masy, następnie dodawać roztopioną w
kąpieli wodnej czekoladę.
Dodać
sól (tak około 1 łyżeczka do kawy), wymieszać i przelać do
słoiczków, naczynek...
Odstawić
do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz