poniedziałek, 4 listopada 2019

Naleśniki z kaszą gryczaną, twarogiem i szpinakiem




Naleśniki z kaszą gryczaną, twarogiem i szpinakiem można przygotować ze zwykłych naleśników, ja przygotowałam z naleśników z mąki gryczanej.
Proporcje farszu na 6 naleśników.

  • 100 ml kaszy gryczanej palonej,
  • 200 g oczyszczonego i umytego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300 g sera białego półtłustego,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • gałka muszkatołowa,
  • masło,
  • olej rzepakowy,

Na głębokiej patelni (może być w garnku z grubym dnem) roztopić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, wrzucić liście szpinaku. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać.
Kaszę wsypać do garnka, wlać 150 ml wody, lekko osolić, dodać 1/2 łyżki masła, przykryć. Garnek postawić na dużym ogniu. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 20 minut.
Ser rozdrobnić.
Wymieszać ser z kaszą i szpinakiem.
Doprawić solą i pieprzem.


Na naleśniku układać trochę farszu, zwijać. Możemy naleśniki maczać w cieście naleśnikowym (2 jajka, 150 g mąki gryczanej, sól, woda – do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
Naleśniki podsmażyć na maśle, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz