Naleśniki
z kaszą gryczaną, twarogiem i szpinakiem można przygotować ze
zwykłych
naleśników, ja przygotowałam z naleśników z mąki
gryczanej.
Proporcje
farszu na 6 naleśników.
- 100 ml kaszy gryczanej palonej,
- 200 g oczyszczonego i umytego szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- 300 g sera białego półtłustego,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
- gałka muszkatołowa,
- masło,
- olej rzepakowy,
Na
głębokiej patelni (może być w garnku z grubym dnem) roztopić
masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową,
wrzucić liście szpinaku. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki
„złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać.
Kaszę
wsypać do garnka, wlać 150 ml wody, lekko osolić, dodać 1/2 łyżki
masła, przykryć. Garnek postawić na dużym ogniu. Gdy się
zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 20 minut.
Ser
rozdrobnić.
Wymieszać
ser z kaszą i szpinakiem.
Doprawić
solą i pieprzem.
Na
naleśniku układać trochę farszu, zwijać.
Możemy naleśniki maczać w cieście naleśnikowym (2 jajka, 150 g
mąki gryczanej, sól, woda – do uzyskania odpowiedniej
konsystencji).
Naleśniki
podsmażyć na maśle, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz