wtorek, 26 listopada 2019

Pierniczki I



Pierniczki, czyli pyszne korzenne ciasteczka z dodatkiem miodu. Lubiane przez prawie wszystkich, dużych i małych.
Mogą być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi cukierkami... lub po prostu bez dekoracji.

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 200 g miodu płynnego ( najlepiej wielokwiatowy)
  • 120 g miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • 10 g sody oczyszczonej,
  • 2 – 3 łyżeczki mieszanki przyprawy korzennych*

Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawami korzennymi. Zrobić w niej wgłębienie, wlać miód, dodać masło i jajko.
Zagnieść ciasto jak na pierogi.
Wyrabiać dokładnie, aż będzie jednolite i lśniące.
Ciasto wałkować na na grubość około 1/2 cm.
Wykrawać foremkami ciasteczka.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamykanym pudełku.
Pierniczki można lukrować, polewać czekoladą i ozdabiać według uznania.
Dzieci bardzo chętnie pomogą nam w dekorowaniu pierniczków.


* może być gotowa mieszanka, ja przygotowuję własną z cynamonu i świeżo zmielonego pieprzu czarnego, ziela, anyżu gwiazdkowego, goździków, kardamonu i kolendry.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz