Pierniczki,
czyli pyszne korzenne ciasteczka z dodatkiem miodu. Lubiane przez
prawie wszystkich, dużych i małych.
Mogą
być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi
cukierkami... lub po prostu bez dekoracji.
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 200 g miodu płynnego ( najlepiej wielokwiatowy)
- 120 g miękkiego masła,
- 1 jajko,
- 10 g sody oczyszczonej,
- 2 – 3 łyżeczki mieszanki przyprawy korzennych*
Mąkę
wysypać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem, sodą i
przyprawami korzennymi. Zrobić w niej wgłębienie, wlać miód,
dodać masło i jajko.
Zagnieść
ciasto jak na pierogi.
Wyrabiać
dokładnie, aż będzie jednolite i lśniące.
Ciasto
wałkować na na grubość około 1/2 cm.
Wykrawać
foremkami ciasteczka.
Układać
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec
około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Pierniczki
przechowywać w słoju lub szczelnie zamykanym pudełku.
Pierniczki
można lukrować, polewać czekoladą i ozdabiać według uznania.
Dzieci
bardzo chętnie pomogą nam w dekorowaniu pierniczków.
*
może być gotowa mieszanka, ja przygotowuję własną z cynamonu i
świeżo zmielonego pieprzu czarnego, ziela, anyżu gwiazdkowego,
goździków, kardamonu i kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz