Pierniczki
z dodatkiem kakao. Pierniczki, słodkie korzenne ciasteczka z
dodatkiem miodu. Lubiane przez prawie wszystkich, dużych i małych.
Mogą
być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi
cukierkami... lub po prostu bez dekoracji.
- 1,2 kg mąki pszennej,
- 500 g miodu (u mnie wielokwiatowy i rzepakowy),
- 250 g cukru,
- 200 g masła,
- 2 – 4 łyżki przyprawy piernikowej*,
- 15 g kakao,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- opakowanie proszku do pieczenia (15 g),
Miód,
cukier, masło, przyprawę do piernika, kakao włożyć do garnka,
wymieszać i zagotować ciągle mieszając.
Odstawić
do ostygnięcia.
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę.
W
mące zrobić zagłębienie.
W
zagłębienie rozbić jajka, dodać sól, wlać masę miodową i
zagnieść jednolite ciasto.
Uformować
ciasto z kulę, zawinąć w folię i odstawić w temperaturze
pokojowej na noc.
Ciasto
wałkować podsypując mąką, na na grubość około 1/2 cm.
Wykrawać
foremkami ciasteczka.
Układać
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec
około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni.
Pierniczki
przechowywać w słoju lub szczelnie zamykanym pudełku.
Pierniczki
można lukrować, polewać czekoladą i ozdabiać według uznania.
Trochę barwników, tak od święta nie zaszkodzą ;)
Dzieci
bardzo chętnie pomogą nam w dekorowaniu pierniczków.
*
może być gotowa mieszanka, ja przygotowuję własną z cynamonu i
świeżo zmielonego pieprzu czarnego, ziela, anyżu gwiazdkowego,
goździków, kardamonu i kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz