Bardzo
delikatny, miękki i pyszny sernik z dodatkiem ziemniaków.
Przepis
na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm.
- 750 g białego, nie kwaśnego sera,
- 3 średniej wielkości ziemniaki (360 - 380 g),
- 190 g masła,
- 5 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- 1 pełna łyżka mąki pszennej,
- wanilia lub cukier waniliowy,
- kandyzowana skórka pomarańczowa,
- masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta do wysypania formy,
Ziemniaki
ugotować w „mundurkach”, ostudzić, obrać.
Ser,
ziemniaki i masło zemleć, wkładając do maszynki na przemian
podane produkty. Podczas mielenia składniki wymieszają się.
Żółtka
utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po
trochę masę serową.
Dodać
wanilię, mąkę, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Delikatnie
ale dokładnie wymieszać pianę z masą serową.
Masę
przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
tartą.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec
około 40 -50 minut, aż sernik z wierzchu się zrumieni.
Wyłączyć
piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić aż sernik
przestygnie.
Sernik
wyjąć z formy i dostawić do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz