poniedziałek, 25 listopada 2019

Sernik – palce lizać


Bardzo delikatny, miękki i pyszny sernik z dodatkiem ziemniaków.
Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm.

  • 750 g białego, nie kwaśnego sera,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki (360 - 380 g),
  • 190 g masła,
  • 5 jajek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej,
  • wanilia lub cukier waniliowy,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do wysypania formy,

Ziemniaki ugotować w „mundurkach”, ostudzić, obrać.
Ser, ziemniaki i masło zemleć, wkładając do maszynki na przemian podane produkty. Podczas mielenia składniki wymieszają się.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po trochę masę serową.
Dodać wanilię, mąkę, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.
Delikatnie ale dokładnie wymieszać pianę z masą serową.
Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 40 -50 minut, aż sernik z wierzchu się zrumieni.
Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić aż sernik przestygnie.
Sernik wyjąć z formy i dostawić do całkowitego ostygnięcia.


Kroić po kilku godzinach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz