poniedziałek, 18 listopada 2019

Słodkie ziemniaczki




Słodkie ziemniaczki deser z czasów PRL-u, gdy nie było wyboru czekoladek, pralinek w sklepach.
Produkty potrzebne do przygotowania ziemniaczków były dostępne.

  • 2 szklanki mielonych lub zmiksowanych orzechów włoskich,
  • 1,5 szklanki startych/pokruszonych herbatników,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny*,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 pełna łyżeczka żelatyny,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 1/2 szklanka wody,
  • do obtaczania ziemniaczków:
  • cukier puder,
  • kakao

Żelatynę wsypać do miseczki, wlać letnią wodę - miseczkę wstawić do garnka z wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści.
Orzechy włoskie, herbatniki, cukier puder, kakao i skórkę cytrynową wsypać do miski i wymieszać.
Wlać spirytus, sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki, aby masa lekko stężała.
Następnie lekko zwilżonymi dłońmi toczyć kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Nie muszą być idealnie okrągłe, przecież ziemniaki nie są okrągłe ;)
Ziemniaczki obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z kakaem w dowolnej proporcji.


Odstawić do lodówki na kilka godzin.


* w czasach PRL-u cytryny nie zawsze były dostępne, dodawano wówczas kwasek cytrynowy,



1 komentarz:

  1. JEST TO TAK SMACZNE ŻE ZAPOMINA SIĘ O ŚWIECIE , PANI ASIU BRAWO - SMACZNE JAK CH....
    DZIĘKUJE ZA TAK PIĘKNY PRZEPIS

    OdpowiedzUsuń