Słodkie
ziemniaczki deser z czasów PRL-u, gdy nie było wyboru czekoladek,
pralinek w sklepach.
Produkty
potrzebne do przygotowania ziemniaczków były dostępne.
- 2 szklanki mielonych lub zmiksowanych orzechów włoskich,
- 1,5 szklanki startych/pokruszonych herbatników,
- 1 szklanka cukru pudru,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny*,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 pełna łyżeczka żelatyny,
- 2 łyżki spirytusu,
- 1/2 szklanka wody,
- do obtaczania ziemniaczków:
- cukier puder,
- kakao
Żelatynę
wsypać do miseczki, wlać
letnią wodę - miseczkę wstawić do garnka z wodą i podgrzewać aż
żelatyna się rozpuści.
Orzechy
włoskie, herbatniki, cukier puder, kakao i skórkę cytrynową
wsypać do miski i wymieszać.
Wlać
spirytus, sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko
dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki, aby masa
lekko stężała.
Następnie
lekko zwilżonymi dłońmi toczyć kuleczki wielkości dużego
orzecha włoskiego. Nie muszą być idealnie okrągłe, przecież
ziemniaki nie są okrągłe ;)
Ziemniaczki
obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z kakaem w dowolnej proporcji.
Odstawić
do lodówki na kilka godzin.
*
w czasach PRL-u cytryny nie zawsze były dostępne, dodawano wówczas
kwasek cytrynowy,
JEST TO TAK SMACZNE ŻE ZAPOMINA SIĘ O ŚWIECIE , PANI ASIU BRAWO - SMACZNE JAK CH....
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJE ZA TAK PIĘKNY PRZEPIS