Tomahawk
wieprzowy to kotlet schabowy z kością i „przyległościami”.
Najlepiej przygotować go na patelni, najlepiej żeliwnej.
- 2 tomahawki wieprzowe,
- 3 gałązki rozmarynu,
- 6 ząbków czosnku,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki masła,
- olej,
4
ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki.
Gałązkę
rozmarynu podzielić na drobne kawałki.
Każdy
kotlet obłożyć plasterkami czosnku i rozmarynem. Oprószyć
pieprzem. Odstawić na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na noc do
lodówki.
Przed
smażeniem wyjąć mięso z lodówki na co najmniej godzinę –
mięso do smażenia powinno być w temperaturze pokojowej.
Na
patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek i
rozmaryn. Przesmażyć, uważać aby nie przypalić czosnku. Zdjąć
z ognia.
Oczyścić
mięso z czosnku i rozmarynu.
Patelnię,
najlepiej żeliwną posmarować olejem i smażyć na niej
(rozgrzanej, ale bez przesady) mięso.
Czas
smażenia będzie zależał od grubości mięsa.
2
cm grubości kotlety należy smażyć około 6 – 8 minut.
Mięso
przełożyć na patelnię z masłem i oblać je tym masłem.
W
tym czasie mięso spokojnie odpocznie ;)
Posolić.
Steki
podałam z zielonymi smażonymi pomidorami.
A co z ta solą ? Nie jest napisane kiedy ja dodać
OdpowiedzUsuńPosolić na talerzu :)
Usuń