Zrazy
zawijane z kaszy gryczanej z grzybami suszonymi, przepis z lat
dwudziestych ubiegłego wieku.
Znalazłam
go w broszurce 100 postnych i jarskich dań wydanej
nakładem Towarzystwa Wydawniczego „Bluszcz”.
Przepisy
zebrała i ułożyła pani Elżbieta, czyli Elżbieta Kiewnarska,
autorka wielu książek i broszur kulinarnych z okresu
międzywojennego.
Przepis
trochę zmieniłam, pozbyłam się glutenu jednocześnie obniżając
IG. Zamiast mąki pszennej użyłam mąkę gryczaną, którą
zastąpiłam również bułkę tartą.
- 300 g (ml) kaszy gryczanej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka masła,
- 200 ml mąki gryczanej,
- 1 jajko,
- farsz:
- 50 g grzybów suszonych,
- 2 średnie cebule,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- cukier,
- sok z cytryny,
- 1 - 2 jajka,
- mąka gryczana do oprószenia zrazów,
- masło i olej do obsmażenia zrazów
Grzyby
włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości.
Grzyby
odcedzić zostawiając wywar.
1/2
wywaru użyć do gotowania kaszy, reszta przyda się do sosu
grzybowego.
Cebule
pokroić w drobną kostkę, poddusić na maśle dodając szczyptę
soli i cukru, dodać pokrojone drobno grzyby i razem chwilę
przesmażyć. Dusić do miękkości, w razie potrzeby podlewając
wodą.
Doprawić
do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać 2 łyżki
śmietany i wymieszać.
1/2
wywaru z gotowania grzybów wlać do miarki i uzupełnić wodą, aby
uzyskać 600 ml płynu.
Kaszę
gryczaną opłukać, włożyć do garnka, zalać 600 ml
przygotowanego płynu, dodać sól i masło. Zagotować pod
przykryciem na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować
pod przykryciem około 30 minut. Kasza powinna wchłonąć cały
płyn.
Odstawić
do ostudzenia.
Kaszę
wymieszać z jajkiem i mąką.
Z
ciasta lepić podłużne placki, najlepiej układać je na papierze
do pieczenia.
Na
każdym placku układać farsz.
Zwijać
zrazy.
Zrazy
obtaczać w rozmąconym jajku i następnie w mące.
Smażyć
na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron.
Obsmażone
zrazy ułożyć w formie do zapiekania, wstawić do pieca nagrzanego
do 180 stopni na 15 minut.
Podawać z sosem grzybowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz