Pierniczki
na ostatnią chwilę, czyli ciasteczka a la pierniczki.
- Ciasto:
- 250 g miękkiego masła,
- 200 g cukru,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 2 – 3 łyżki przypraw korzennych,
- cukier waniliowy,
- 500 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- lukier:
- 1/2 białka,
- 170 g cukru pudru,
- 1 -2 łyżki bardzo mocnego naparu kawy,
Masło
utrzeć na „śmietanę”.
Dalej
ucierając stopniowo dodawać cukier, sól, przyprawy, jajka oraz
żółtko. Mamy otrzymać pulchną masę.
Następnie
dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto
zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone
ciasto rozwałkować i wycinać foremkami ciasteczka.
Ciasteczka
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 - 12 minut.
Lukier:
białko utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać kawę.
Gotowe
ciasteczka polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz