Zbliża
się Wigilia i odwieczna „wojna” na zupy ;)
Ma
być barszcz czerwony czy grzybowa?
Owszem
inne zupy również się zdarzają, ale do pominięcia ;)
Są
zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu
z grzybów. Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron,
przygotowują obie zupy do wyboru :)
To
może do barszczu czerwonego kluski grzybowe?
Kto
przystaje na taki kompromis? ;)
Grzyby
włożyć do garnuszka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin.
Następnie ugotować je do miękkości w wodzie, w której się
moczyły.
Ugotowane
grzyby odcedzić. Nie wylewać płynu z gotowania grzybów!!! Będzie
można dodać go do barszczu
grzybowego.
Grzyby
posiekać lub zmiksować.
Cebulę
drobno posiekać, poddusić na dwóch łyżkach masła, ze szczyptą
soli. Gdy cebula będzie miękka dodać grzyby i chwilę razem
przesmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Utrzeć
żółtka z masłem. Dodać do nich grzyby, mąkę i wymieszać.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Dodać
białka do masy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Kłaść
łyżką kluseczki na wrzącą osoloną wodę. Gotować kilka minut.
- 50 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki),
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
- 3 łyżki masła,
- 3 – 5 łyżek mąki,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz