wtorek, 3 grudnia 2019

Kurczęta pieczone jak dzikie ptaszki – udka kurczaka duszone


Kurczęta pieczone jak dzikie ptaszki to przepis z książki Jak gotować Marii Disslowej z lat trzydziestych XX wieku.
Przepis troszkę zmodyfikowany, zamiast małych kurcząt liliputów użyłam nogi kurczaka.

  • 4 nogi kurczaka,
  • 15 jagód jałowca,
  • szczypta jodłowych igieł (ja użyłam soli sosnowej),
  • 80 g masła,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 100 ml śmietany 12%,
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
  • sól,

Jałowiec zemleć.
Nogi kurczaka oprószyć solą, natrzeć jałowcem.
Obłożyć igłami jodłowymi, lub oprószyć solą sosnową.
Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.
Kurczaka obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Wlać śmietanę 30% wymieszaną z imbirem i dusić pod przykryciem do miękkości.
W razie potrzeby wlać trochę wody.
Gdy mięso będzie miękkie wlać śmietanę 12% i jeszcze chwilę razem gotować.


Podałam z ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz