Kurczęta
pieczone jak dzikie ptaszki to przepis z książki Jak gotować Marii
Disslowej z lat trzydziestych XX wieku.
Przepis
troszkę zmodyfikowany, zamiast małych kurcząt liliputów użyłam
nogi kurczaka.
- 4 nogi kurczaka,
- 15 jagód jałowca,
- szczypta jodłowych igieł (ja użyłam soli sosnowej),
- 80 g masła,
- 150 ml śmietany 30%,
- 100 ml śmietany 12%,
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
- sól,
Jałowiec
zemleć.
Nogi
kurczaka oprószyć solą, natrzeć jałowcem.
Obłożyć
igłami jodłowymi, lub oprószyć solą sosnową.
Odstawić
w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.
Kurczaka
obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Wlać
śmietanę 30% wymieszaną z imbirem i dusić pod przykryciem do
miękkości.
W
razie potrzeby wlać trochę wody.
Gdy
mięso będzie miękkie wlać śmietanę 12% i jeszcze chwilę razem
gotować.
Podałam
z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz