- 4 płaty śledzi solonych,
- marynata:
- szklanka octu winnego (u mnie jabłkowy),
- szklanka wody,
- listek laurowy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 8 ziaren pieprzu czarnego,
- 6 - 7 łyżek cukru
- 250 ml śmietanki kremówki 30%,
- sól (u mnie sól z ogórków kiszonych),
- kawior
Śledzie
zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny.
Po
tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć.
Pokroić
na równej wielkości nieduże kawałki.
Przygotować
marynatę: zagotować ocet z wodą i przyprawami. Doprawić do smaku
cukrem – ma być lekko słodka.
Odstawić
do ostygnięcia.
Śledzie
ułożyć w słoiku i zalać ostudzoną marynatą.
Odstawić
do lodówki na 48 godzin.
Śmietanę
ubić, pod koniec ubijania dodać sól do smaku.
Śledzie
wyjąć z zalewy, lekko osuszyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz