wtorek, 17 grudnia 2019

Rolada śledziowa z serkiem


Roladki śledziowe – śledzie zawijane z serkiem, ogórkami i koperkiem – polskie sushi ;)


  • 2 płaty śledzi solonych ( ok. 220 g),
  • 130 g serka śmietankowego,
  • 100 g zielonego ogórka,
  • 2 łyżki posiekanej cebuli (u mnie cukrowa),
  • 2 łyżki posiekanego koperku,

Płaty wymoczyć (ja moczę w wodzie, ale można również w mleku),
Osuszyć.


Ułożyć płat między warstwami folii i lekko roztłuc.


Następnie ułożyć oba dłuższymi bokami lekko nachodzącymi na siebie.


Lekko roztłuc miejsce złączenia.
Ogórka obrać, przeciąć wzdłuż na pół, następnie wzdłuż na 3 – 4 części. Wyciąć pestki.
Ogórka pokroić w drobna kostkę.
Wymieszać ser z ogórkiem, cebulą i koperkiem.
Ułożyć ser na śledziach, wzdłuż dłuższego boku.
Zwinąć śledzie w rulon, zawinąć mocno w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i pokroić w plastry.
Można skropić olejem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz