Roladki
śledziowe – śledzie zawijane z serkiem, ogórkami i koperkiem –
polskie sushi ;)
- 2 płaty śledzi solonych ( ok. 220 g),
- 130 g serka śmietankowego,
- 100 g zielonego ogórka,
- 2 łyżki posiekanej cebuli (u mnie cukrowa),
- 2 łyżki posiekanego koperku,
Płaty
wymoczyć (ja moczę w wodzie, ale można również w mleku),
Osuszyć.
Ułożyć
płat między warstwami folii i lekko roztłuc.
Następnie
ułożyć oba dłuższymi bokami lekko nachodzącymi na siebie.
Lekko
roztłuc miejsce złączenia.
Ogórka
obrać, przeciąć wzdłuż na pół, następnie wzdłuż na 3 – 4
części. Wyciąć pestki.
Ogórka
pokroić w drobna kostkę.
Wymieszać
ser z ogórkiem, cebulą i koperkiem.
Ułożyć
ser na śledziach, wzdłuż dłuższego boku.
Zwinąć
śledzie w rulon, zawinąć mocno w folię i odłożyć do lodówki
na kilka godzin.
Wyjąć
z lodówki, odwinąć z folii i pokroić w plastry.
Można
skropić olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz