- 6 – 8 filetów śledzi solonych,
- 60 ml octu 10%,
- 140 ml wody,
- 150 ml cukru,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyzki posiekanej cebuli,
- 20 ziaren gorczycy,
Śledzie
zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny.
Po
tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć.
Pokroić
w równej wielkości, nieduże kawałki.
Ocet,
wodę, cukier i 10 ziaren gorczycy zagotować. Odstawić do
ostudzenia.
Pietruszkę,
koperek, cebulę, natkę pietruszki i 10 rozgniecionych ziaren
gorczycy wymieszać.
W
słoiku układać na zmianę warstwami śledzie i zieleninę. Na
wierzchu powinna być zielenina.
Śledzie
zalać ostudzoną marynatą.
Odstawić
na kilka godzin, aby się przegryzły.
Święta już za oknem! Widać to po blogowych przepisach ;) pyszna rybka, to zdecydowanie moje smaki.
OdpowiedzUsuń