Galaretka
ze śmietany z kawą czyli panna cotta kawowa.
- 600 ml śmietany kremówki (30%),
- 150 ml mocnej kawy (u mnie 3 espresso uzupełnione wodą do 150 ml),
- kardamon,
- 3 łyżki cukru,
- 15 g żelatyny,
Przygotować
kawę, lekko przestudzić. Wlać do żelatyny, wymieszać i odstawić
do napęcznienia.
Śmietankę
wlać do garnuszka i podgrzewać. Doprowadzić do lekkiego wrzenia,
ale nie zagotować.
Wsypać
do niej cukier.
Wlać kawę z żelatyną. Wymieszać.
Wlać kawę z żelatyną. Wymieszać.
Dodać
do smaku extraktu kardamonu (jeżeli nie mamy kardamonu w płynie,
należy do gotowania śmietanki dodać szczyptę zmielonego
kardamonu).
Naczynka
do galaretki wypłukać zimną wodą, wlać śmietankę i odstawić
do zastygnięcia na co najmniej 4 godziny).
Podałam z likierem kawowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz