Gulasz
na winie, gulasz wołowy z winem, z białym winem.
Przepis
według Marii Disslowej z książki Jak gotować z 1930 roku.
Mięso
pokroić w kostkę o boku mniej więcej 2 cm. Oprószyć mąką.
Cebulę
pokroić w półplasterki.
Wędzonkę
pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię. Gdy zacznie się szklić
dodać cebulę.
Smażyć
często mieszając. Gdy cebula zacznie żółknąć przełożyć do garnka.
Następnie
przesmażyć mięso, rumieniąc je z każdej strony, na dużym ogniu.
Mięso
przełożyć do garnka z cebulą i wędzonką.
Wlać
trochę gorącej wody, tylko aby prawie przykryła mięso, wsypać
kminek, pieprz, sól i dusić pod pokrywką.
Gdy
mięso będzie prawie gotowe, wlać wino i sok z cytryny.
Doprawić
do smaku szczyptą cukru.
Dusić
dalej, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje.
Podawać
z kluskami.
- 500 g mięsa wołowego,
- 120 g wędzonki,
- 1 średnia cebula,
- 250 ml białego wytrawnego wina,
- szczypta kminku,
- szczypta pieprzu,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól,
- cukier,
- mąka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz