sobota, 11 stycznia 2020

Krem sułtański



Krem sułtański, jak to się teraz mówi, kultowy deser z PRL-u.
Bita śmietana, kakao, rodzynki, migdały i bezy. Czyli produkty dostępne w siermiężnych latach PRL-u.
Nie było chętnie teraz dodawanych rurek, wymyślnych ciasteczek, pojawiały się ciasteczka biszkoptowe.
Oryginalny przepis z tamtych lat (gramatura), bez dodatków, unowocześnień i udziwnień. Proporcje na 2 osoby 😉

  • 300 ml śmietany kremówki 30%,
  • 2 – 3 pełne łyżki cukru pudru,
  • 8 g kakao,
  • 20 g migdałów bez skórki,
  • 40 g rodzynków,
  • 40 g bez,

Migdały pokroić w słupki.
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Ubitą śmietanę podzielić na dwie części.
Jedną część wymieszać z rodzynkami i migdałami (zostawmy trochę rodzynek i migdałów do przybrania).
Drugą część śmietany wymieszać z kakao.


Na dnie pucharka ułożyć bezy, na nich ułożyć śmietanę wymieszaną z bakaliami, 


na niej śmietanę z kakao.


Całość posypać resztą rodzynek i migdałów.


Na wierzchu lub obok na talerzyku położyć bezy.



2 komentarze:

  1. Fajne, musze sprobowac i przypomniec sobie " Kaskade" w Lodzi - jak to bylo oficjalnie okreslane - "kombinat gastronomiczno-uslugowy" :)

    OdpowiedzUsuń