Napoleonka
– ciastko z dwóch warstw ciasta francuskiego przełożonego bitą
śmietaną, kremem budyniowym lub śmietankowym.
Proponuję
napoleonkę z kremem budyniowym.
Ciasto
francuskie uważane jest za trudne w przygotowaniu. Może jest ono
bardziej pracochłonne niż trudne.
Jednak
jest na nie sposób, znalazłam go w książce Aliny Gniewkowskiej
Współczesna kuchnia domowa z 1923 roku.
Jednak
inspiracją był tylko sposób przygotowania ciasta gdyż proporcje
jednak nie najlepsze i ciasto było twarde :(
Krem
według Aliny Gniewkowskiej.
- ciasto 1:
- 140 g mąki pszennej tortowej,
- 140 g zimnego masła,
- ciasto 2:
- 140 mąki tortowej,
- 3 żółtka,
- śmietana 18%,
- krem:
- 420 ml mleka lub śmietanki 36%,
- 3 jajka,
- 6 łyżek cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 9 czubatych łyżeczek mąki pszennej,
- cukier puder do posypania,
Ciasto
1: dokładnie połączyć mąkę z masłem, odstawić do lodówki
na 30 minut.
Ciasto
2: Zagnieść ciasto z mąki, żółtek i 2 – 3 łyżek
śmietany. Ciasto nie może być zbyt luźne, powinno być mniej
więcej jak na makaron.
Rozwałkować
cienko ciasto 2.
Ciasto
1 zetrzeć lub rozkruszyć i równo rozsypać na cieście 2.
Zwinąć
w rulon,
a następnie w ślimaka.
Rozwałkować
ciasto na pożądaną wielkość (u mnie prostokąt 40 x 20 cm).
Ułożyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 15 -20 minut.
Upieczone
ciasto odstawić do ostygnięcia.
Ciasto
przeciąć na dwie części.
Krem:
Mleko lub śmietankę zagotować. Jajka ubić z cukrem pudrem i
cukrem waniliowym na pulchną masę. Do ubitych jajek, ciągle
ubijając dodać mąkę, a następnie stopniowo wlewać gorącą
śmietankę lub mleko.
Masę
przelać do garnka i podgrzewać ciągle mieszając, aż masa
zgęstnieje.
Masę
wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią.
Odstawić
w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Przed
podaniem posypać cukrem pudrem.
Kroić
w kwadraty.
Ciasto
może nie jest idealne, ale pięknie się listkuje :)
Wspaniała :)
OdpowiedzUsuńp.s w przepisie na blogu jest już poprawna proporcja ciasta tak?
tak, "książkowej" nie podałam :) serdecznie pozdrawiam :)
UsuńPyszne ciasto, jedno z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńOjj uwielbiam Napoleonkę. Bardzo fajny przepis. Z przyjemnością go wypróbuję. :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)przepis rewelacyjny:)
OdpowiedzUsuń