Paszteciki
można przygotować z różnego ciasta: kruchego, francuskiego,
drożdżowego,
krucho
drożdżowego.
Proponuję
paszteciki w cieście półkruchym.
Nadzienie
może być z mięsa
drobiowego, wieprzowego, z mięsa
gotowanego, gotowanego
mięsa ze szpinakiem lub warzywny.
Proponuję
paszteciki z ciasta półkruchego z nadzieniem z płucek
cielęcych.
Ciasto:
wszystkie
składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
Ciasto
wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą
lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
Ciasto
podzielić na 2 części, rozwałkować na wielkość formy (u mnie
21 x 21 cm).
Formę
wysmarować tłuszczem.
Na
dnie ułożyć 1 część ciasta, ponakłuwać widelcem i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 290 stopni na 10 minut, aż się lekko
zrumieni.
Na
podpieczonym cieście rozłożyć farsz.
Przykryć
drugim plackiem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na
około 30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Nadzienie:
płucka
dokładnie wypłukać, odciąć tchawicę, włożyć do garnka, dodać
obraną włoszczyznę, przyprawy i gotować około 1,5 godziny.
Posiekane
cebule poddusić na oleju, zemleć razem z grzybami i płuckami.
Doprawić solą i pieprzem.
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 2 jajka,
- 40 g cukru,
- 70 ml śmietany 18%,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- farsz:
- 1 kg płucek cielęcych,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 garście grzybów suszonych,
- 2 cebule,
- 2 listki laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny ziarnisty,
- sól,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz