Pasztet
litewski, pasztet z wątróbki. Proponuję pasztet z wątróbki
gęsiej.
Wątróbkę
oczyścić z błon. Poddusić na 2 -3 łyżkach masła razem z
cebulą. Cebuli nie zrumienić.
Wątróbkę
zemleć z cebulą.
Wymieszać
z masłem, winem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym
pieprzem.
Słoninę
pokroić drobną kostkę.
Do
naczynia do zapiekania wrzucić słoninę, równo wyłożyć nią
dno.
Na
słoninę wyłożyć masę wątróbkową.
Gotować
na parze około godziny.
Gotowy
pasztet ostudzić.
- 420 g wątróbki (u mnie gęsia),
- 45 g masła (plus masło do duszenia),
- 1 średnia cebula (około 60 g),
- 3 – 4 łyżki białego wytrawnego wina,
- 45 g słoniny (u mnie solona słonina),
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz