czwartek, 2 stycznia 2020

Pasztet litewski



Pasztet litewski, pasztet z wątróbki. Proponuję pasztet z wątróbki gęsiej.

Wątróbkę oczyścić z błon. Poddusić na 2 -3 łyżkach masła razem z cebulą. Cebuli nie zrumienić.
Wątróbkę zemleć z cebulą.
Wymieszać z masłem, winem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Słoninę pokroić drobną kostkę.
Do naczynia do zapiekania wrzucić słoninę, równo wyłożyć nią dno.
Na słoninę wyłożyć masę wątróbkową.
Gotować na parze około godziny.


Gotowy pasztet ostudzić.



  • 420 g wątróbki (u mnie gęsia),
  • 45 g masła (plus masło do duszenia),
  • 1 średnia cebula (około 60 g),
  • 3 – 4 łyżki białego wytrawnego wina,
  • 45 g słoniny (u mnie solona słonina),
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz