- 600 g polędwicy (wołowej lub z jelenia),
- 50 g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki i podgrzybki),
- 1 – 2 cebule,
- pieprz świeżo zmielony,
- sól,
- cukier,
- sok z cytryny,
- masło i olej do smażenia,
Cebulę
pokroić w półplasterki. Podsmażyć na maśle dodając szczyptę
soli i cukru. Dodać rozdrobnione suszone grzyby, przesmażyć.
Wlać
trochę wody i dusić do miękkości.
Doprawić
do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
Polędwicę
pokroić na grube plastry, rozgnieść je dłonią (nie używać
tłuczka do mięsa).
Smażyć
na maśle z dodatkiem oleju z obu stron na rumiano (w środku mięso
powinno mieć 50 stopni).
Steki
przełożyć na patelnię z sosem i zagotować.
Podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz