piątek, 3 stycznia 2020

Steki z polędwicy w sosie grzybowym - steki z polędwicy z jelenia


  • 600 g polędwicy (wołowej lub z jelenia),
  • 50 g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki i podgrzybki),
  • 1 – 2 cebule,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • masło i olej do smażenia,

Cebulę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na maśle dodając szczyptę soli i cukru. Dodać rozdrobnione suszone grzyby, przesmażyć.
Wlać trochę wody i dusić do miękkości.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.


Polędwicę pokroić na grube plastry, rozgnieść je dłonią (nie używać tłuczka do mięsa).
Smażyć na maśle z dodatkiem oleju z obu stron na rumiano (w środku mięso powinno mieć 50 stopni).


Steki przełożyć na patelnię z sosem i zagotować.
Podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz