W
polskich domach rosół często gości na stołach, szczególnie
podczas niedzielnych obiadów. A skoro rosół, to często z udziałem
większym lub mniejszym kurczaka.
A
po niedzieli odwieczny problem co zrobić z mięsa z rosołu?
Pierogi
z mięsem i kaszą gryczaną, pierogi
z mięsem, pasztet, pasztet
z makaronu, pasztet
z kurczaka bez pieczenia, pierogi
ruskie – pierogi pieczone z mięsnym farszem … proponuję
risotto z kurczakiem, ale nie włoskie risotto, ale polskie risotto z
okresu PRL-u a nawet z jeszcze wcześniejszych czasów.
Na
risotto nie musi być pierś, noga, mogą być resztki nawet z
korpusów, skrzydełek...
Ugotować
ryż na sypko z dodatkiem łyżki masła i solą - 300 ml umytego
ryżu zalać 430 ml zimnej wody, dodać łyżkę masła i sól,
zagotować pod przykryciem, a następnie gotować na małym ogniu
około 15 minut, cały czas pod przykryciem.
Mięso
obrać z kości i rozdrobnić.
Marchewki
obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lub pokroić w julienne.
Na
patelni rozgrzać masło, wrzucić marchewkę i chwilę przesmażyć.
Dodać
groszek i mięso.
Chwilę
przesmażyć, wlać bulion.
Doprawić
do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą (zamiast papryki
można dodać tymianek).
Wymieszać
z ryżem.
Przełożyć
do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem.
Śmietanę
wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Polać nią
ryż.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20
minut,
aż
śmietana z jajkami się lekko zarumieni.
Risotto
można zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych
foremkach.
- 300 – 400 ml ryżu,
- 300 – 400 g mięsa gotowanego z kurczaka,
- 2 marchewki świeże (te z zupy będą za miękkie)*,
- puszka groszku,
- 100 ml bulionu,
- masło,
- papryka ostra,
- papryka słodka,
- sól,
- pieprz,
- 100 ml śmietany 18%,
- 1 – 2 jajka,
*zamiast marchewki mogą być brokuły, fasolka, pieczarki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz