poniedziałek, 24 lutego 2020

Kotlety z gotowanego kurczaka



W niedzielę w wielu polskich domach podawany jest rosół. Gotowany jest na różnych mięsach i na kurczaku.
Rosół zjedzony i odwieczny problem co zrobić z mięsem, z kurczakiem z rosołu.
Najprostszym rozwiązaniem są pierogi, ale ile można je jeść ?
Świetnym rozwiązaniem są również kotlety panierowane z kurczaka z rosołu.

  • Kurczak z rosołu,
  • mąka do oprószenia,
  • jajka,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia (smalec, masło)

kurczaka obrać z kości. Podzielić na kawałki – kurczaka rozdzielać wzdłuż włókien na spore kawałki (takie na kotlety).
Mięso oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. 
Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na mniej więcej ½ godziny. 
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Mięso jest gotowane, więc nie trzeba go długo smażyć.


zastawa z 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz