Napoleonka
– ciastko z dwóch warstw ciasta francuskiego przełożonego bitą
śmietaną, kremem budyniowym lub śmietankowym.
Proponuję
napoleonkę z kremem budyniowym owocowym.
Ciasto
francuskie uważane jest za trudne w przygotowaniu. Może jest ono
bardziej pracochłonne niż trudne.
Jednak
jest na nie sposób, znalazłam go w książce Aliny Gniewkowskiej
Współczesna kuchnia domowa z 1923 roku.
Jednak
inspiracją był tylko sposób przygotowania ciasta gdyż proporcje
jednak nie najlepsze i ciasto było twarde:(
- ciasto 1:
- 140 g mąki pszennej tortowej,
- 140 g zimnego masła,
- ciasto 2:
- 140 mąki tortowej,
- 3 żółtka,
- śmietana 18%,
- krem:
- 420 ml przecieru z owoców (700 g mrożonych owoców jagodowych),
- 3 jajka,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 9 łyżeczek mąki pszennej,
Ciasto
1: dokładnie połączyć mąkę z masłem, odstawić do lodówki
na 30 minut.
Ciasto
2: Zagnieść ciasto z mąki, żółtek i 2 – 3 łyżek
śmietany. Ciasto nie może być zbyt luźne, powinno być mniej
więcej jak na makaron.
Rozwałkować
cienko ciasto 2.
Ułożyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 15 -20 minut.
Upieczone
ciasto odstawić do ostygnięcia.
Ciasto
przeciąć na dwie części.
Krem:
przetarte owoce zagotować. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę.
Do ubitych jajek, ciągle ubijając dodać mąkę, a następnie
stopniowo wlewać gorący przecier.
Masę
przelać do garnka i podgrzewać ciągle mieszając, aż masa
zgęstnieje.
Masę
wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią.
Odstawić
w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Przed
podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz