Prawdziwy
kotlet
de
volaille
(devolay)
to
panierowany kotlet z piersi kurczaka z masłem w środku, bez ziół,
sera i innych dodatków. Podobne roladki można przygotować ze
schabu. Do środka oprócz masła proponuję dodać natkę
pietruszki.
- 3 kotlety schabowe (bez kostki),
- 100 – 120 g masła,
- 1,5 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
- do panierowania:
- 1-2 jajka,
- bułka tarta,
- mąka
- tłuszcz do smażenia – masło klarowane, masło i olej
Masło
wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Mięso
lekko rozbić.
Oprószyć
solą i pieprzem.
Masło
ułożyć wzdłuż kotleta.
Zawinąć
brzegi, tak aby dokładnie na siebie nachodziły.
Tak
przygotowane mięso można na chwilę schłodzić, łatwiej będzie
panierować.
Kotlety
oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie
obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć
najlepiej w głębokim tłuszczu.
Można
też obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, a następnie dopiec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Z dobrze przyrządzonej roladki, po przekrojeniu, powinno wypłynąć masło.
zastawa z
Pomysłowy przepis. Może być wyjątkowo atrakcyjny dla dzieci. Takie roladki z pewnością je się łatwiej niż dużego devolaya. :-)
OdpowiedzUsuń