sobota, 15 lutego 2020

Roladki wieprzowe w stylu devolay


Prawdziwy kotlet de volaille (devolay) to panierowany kotlet z piersi kurczaka z masłem w środku, bez ziół, sera i innych dodatków. Podobne roladki można przygotować ze schabu. Do środka oprócz masła proponuję dodać natkę pietruszki.

  • 3 kotlety schabowe (bez kostki),
  • 100 – 120 g masła,
  • 1,5 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • do panierowania:
  • 1-2 jajka,
  • bułka tarta,
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia – masło klarowane, masło i olej

Masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Mięso lekko rozbić.
Oprószyć solą i pieprzem.


Masło ułożyć wzdłuż kotleta.
Zawinąć brzegi, tak aby dokładnie na siebie nachodziły.
Tak przygotowane mięso można na chwilę schłodzić, łatwiej będzie panierować.
Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć najlepiej w głębokim tłuszczu.


Można też obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, a następnie dopiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 


Z dobrze przyrządzonej roladki, po przekrojeniu, powinno wypłynąć masło.


zastawa z 



1 komentarz:

  1. Pomysłowy przepis. Może być wyjątkowo atrakcyjny dla dzieci. Takie roladki z pewnością je się łatwiej niż dużego devolaya. :-)

    OdpowiedzUsuń