Sos
kawiorowy z książki Marii Disslowej Jak gotować z dwudziestolecia
międzywojennego.
Proponuję
podawać go do mięs pieczonych, wędlin i jajek.
- 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo,
- 20 g kawioru,
- 2 łyżki oliwy*,
- sok z 1 cytryny,
- szczypta cukru,
- 1 łyżeczka posiekanej szalotki lub szczypiorku
Żółtka
przetrzeć przez sito.
Przetarte
żółtka utrzeć z oliwą, rozprowadzić sokiem z cytryny.
Doprawić
do smaku cukrem.
Wymieszać
z kawiorem i drobno posiekanym szczypiorkiem lub szalotką.
*W
przepisie użyta została oliwa, jeżeli ktoś nie lubi może dodać
olej, oczywiście najlepiej tłoczony na zimno.
Ja
polecam oliwę extra virgen Oleoestepa
Estepa Virgen, która jest tłoczona ze wszystkich odmian oliwek
rosnących w regionie Estepa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz