wtorek, 3 marca 2020

Babka cytrynowa - bezglutenowa



Babka cytrynowa czteroskładnikowa według przepisu Florentyny Niewiarowskiej Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady” z 1895 roku.


Z babką należy obchodzić się delikatnie, do ostygnięcia najlepiej niech zostanie w formie. Ja piekłam w formie do ciasta anielskiego.
Babka jest bardzo delikatna i rozpływa się w ustach.
Najlepsza jest pierwszego dnia po upieczeniu.


  • 1 duża cytryna,
  • 250 g cukru pudru,
  • 8 jajek,
  • 90 – 100 g mąki ziemniaczanej,

Cytrynę dokładnie umyć i osuszyć.
Skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Wsypać do miski.
Do skórki dodać sok wyciśnięty z cytryny.
Wsypać cukier i ucierać.
Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku.
Utrzeć na pulchną masę.
Ubić białka na sztywną pianę.
Dokładnie a delikatnie wymieszać żółtka z pianą z białek i mąką ziemniaczaną.
Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułka tartą (bezglutenową w wersji bezglutenowej). Jeżeli pieczemy w formie do ciasta anielskiego to niczym jej nie smarujemy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz