Babka
cytrynowa
czteroskładnikowa według przepisu Florentyny
Niewiarowskiej „Praktyczne
przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek,
placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów,
chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i
czekolady” z
1895 roku.
Z
babką należy obchodzić się delikatnie, do ostygnięcia najlepiej
niech zostanie w formie. Ja piekłam w formie do ciasta anielskiego.
Babka
jest bardzo delikatna i rozpływa się w ustach.
Najlepsza
jest pierwszego dnia po upieczeniu.
- 1 duża cytryna,
- 250 g cukru pudru,
- 8 jajek,
- 90 – 100 g mąki ziemniaczanej,
Cytrynę
dokładnie umyć i osuszyć.
Skórkę
zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Wsypać
do miski.
Do
skórki dodać sok wyciśnięty z cytryny.
Wsypać
cukier i ucierać.
Dalej
ucierając dodawać po jednym żółtku.
Utrzeć
na pulchną masę.
Ubić
białka na sztywną pianę.
Dokładnie
a delikatnie wymieszać żółtka z pianą z białek i mąką
ziemniaczaną.
Masę
przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub
bułka tartą (bezglutenową w wersji bezglutenowej). Jeżeli
pieczemy w formie do ciasta anielskiego to niczym jej nie smarujemy.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz