Babka
drożdżowa na białkach, przepis z książki Marii Disslowej Jak
gotować z 1930 roku. Babka jest ciastem mało słodkim, bardziej
słodka bułka niż ciasto.
Zdecydowanie
polecam jeść ją z miodem, dżemem, lub z konfiturą różaną.
Mąkę
wsypać do miski.
Mleko
lekko podgrzać, wsypać do niego drożdże i wymieszać.
Mleko
z drożdżami wlać do mąki.
Dodać
cukier. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Wlać
roztopione masło, wsypać sól, ciasto zagnieść. Gdyby ciasto było
zbyt gęste, można dolać trochę letniego mleka.
Białka
ubić na sztywną pianę i zagnieść z ciastem.
Odstawić
do wyrośnięcia.
Gdy
podwoi objętość przełożyć do formy wysmarowanej masłem i
wysypanej bułką tartą. Ciasta nałożyć do 1/2 wysokości formy.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 170 stopniu na około godzinę (gdy
babka będzie upieczona, patyczek włożony do ciasta będzie suchy).
- 500 g mąki pszennej (u mnie krupczatka),
- 250 ml mleka,
- 10 g suchych drożdży,
- 80 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 4 białka,
- łyżeczka soli,
- masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta do wysypania formy,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz