Babka
marmurkowa, babka ucierana, babka piaskowa.
Babka
ucierana, dwukolorowa, z dodatkiem kakao.
Babka
z PRL-u.
Kojarzy
mi się z Babcią, która często piekła babkę lub takie ciasto w
podłużnej formie (w keksówce)
- 200 g miękkiego masła,
- 300 g cukru pudru,
- 4 jajka,
- 1/4 szklanki mleka lub śmietany (u mnie śmietanka 30%),
- cukier waniliowy,
- 200 g mąki pszennej (1 szklanka),
- 200 g mąki ziemniaczanej (niepełna szklanka),
- 1 łyżka kakao (u mnie czarne kakao),
- tłuszcz do wysmarowania formy do pieczenia,
- bułka tarta do wysypania formy,
Utrzeć
masło na pulchną masę.
Dalej
ucierając dodawać na przemian, trochę cukru i po jednym żółtku,
oraz cukier waniliowy.
Ucierać
do uzyskania pulchnej masy.
Następnie
dalej ucierając dodawać obie mąki.
Wlać
mleko lub śmietanę.
Ubić
pianę z białek.
Delikatnie
wymieszać pianę z ciastem.
Połowę
ciasta przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
tartą.
Drugą
część masy wymieszać z kakaem.
Wyłożyć
masę z kakaem na jasną masę.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 40 minut (gdy babka
będzie upieczona, patyczek włożony do ciasta będzie suchy).
Upieczoną
babkę wyjąć z piekarnika i na chwilę odstawić, aby przestygła.
Wyjąć
babkę marmurkową z formy.
Można
obsypać cukrem pudrem lub polukrować.
Ja
tego nie robię.
Dokladnie taak jak pamietam z lat 60'
OdpowiedzUsuń