Jajka
faszerowane w całości - jajka w chrupiącej skorupce, w środku z
pysznym nadzieniem ze szczypiorkiem i koperkiem.
Przepis
z książki Haliny Kulzowej i Marii Gałeckiej Kuchnia Polska
z 1939 roku.
Przepis
lekko zmodyfikowałam, dodałam masło do nadzienia i parmezan
(wzorem Marii Monatowej) do panierki.
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- kopiasta łyżka posiekanego szczypiorku,
- kopiasta łyżka posiekanego koperku,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- sól,
- pieprz,
- 2 surowe białka,
- mąka pszenna,
- spora garść bułki tartej,
- spora garść tartego twardego sera typu parmezan,
- tłuszcz do głębokiego smażenia,
Jajka
obrać ze skorupek.
Ściąć
wierzchołek jajka.
Przy
pomocy końcówki małej łyżeczki wybrać żółtko.
Wybrane
żółtka wymieszać z zieleniną. Dodać roztopione masło, doprawić
solą i pieprzem.
Nadzieniem
wypełnić jajka (najłatwiej przy pomocy rękawa cukierniczego),
przykryć ściętym wierzchołkiem.
Jajka
obtaczać w mące, rozbełtanym białku i w mieszance bułki tartej z
parmezanem.
Smażyć
jajka w głębokim tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz