poniedziałek, 23 marca 2020

Jajka faszerowane w całości



Jajka faszerowane w całości - jajka w chrupiącej skorupce, w środku z pysznym nadzieniem ze szczypiorkiem i koperkiem.
Przepis z książki Haliny Kulzowej i Marii Gałeckiej Kuchnia Polska z 1939 roku.
Przepis lekko zmodyfikowałam, dodałam masło do nadzienia i parmezan (wzorem Marii Monatowej) do panierki.

  • kopiasta łyżka posiekanego szczypiorku,
  • kopiasta łyżka posiekanego koperku,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 surowe białka,
  • mąka pszenna,
  • spora garść bułki tartej,
  • spora garść tartego twardego sera typu parmezan,
  • tłuszcz do głębokiego smażenia,

Jajka obrać ze skorupek.
Ściąć wierzchołek jajka.
Przy pomocy końcówki małej łyżeczki wybrać żółtko.
Wybrane żółtka wymieszać z zieleniną. Dodać roztopione masło, doprawić solą i pieprzem.


Nadzieniem wypełnić jajka (najłatwiej przy pomocy rękawa cukierniczego), przykryć ściętym wierzchołkiem.


Jajka obtaczać w mące, rozbełtanym białku i w mieszance bułki tartej z parmezanem.
Smażyć jajka w głębokim tłuszczu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz