Mazurek z ciasta kruchego z polewą czekoladową.
- ciasto:
- 300 g mąki krupczatki,
- 3 ugotowane żółtka,
- 1 surowe żółtko,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- masa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 100 ml śmietany 30%,
- 50 g masła,
Ugotowane
żółtka przetrzeć przez sito.
Mąkę,
pokrojone masło, cukier, przetarte żółtka, surowe żółtko
włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do
miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć
do lodówki na 60 minut.
Wyjąć
ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Brzegi odciąć
i utworzyć z nich wałek długości sumy boków ciasta.
Białkiem
posmarować brzegi ciasta, ułożyć wałek, lekko dociskając.
Ciasto
ponakłuwać widelcem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia (aby ciasto nie popękało, najlepiej jest je zsunąć na
blachę lub przenieść nawinięte na wałku). Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni na 12 minut.
Po
wyjęciu ostudzić.
Śmietanę,
cukier, masło, posiekaną czekoladę włożyć do garnka i gotować
na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Wylać
na ciasto masę czekoladową.
Udekorować.
Ja
posypałam pokruszonymi, karmelizowanymi orzechami (przygotowanymi według przepisu, użyłam około 40 g orzechów).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz