niedziela, 29 marca 2020

Sos do święconego - sos majonezowy z gotowanych żółtek, majonez




Sos do święconego, sos tatarski z ugotowanych żółtek czyli po prostu sos majonezowy z gotowanych żółtek.
Przepis z książki Franciszki Gensówny Młoda Gospodyni z 1928 roku.
Taki sam sos można znaleźć w książce Marii Śleżańskiej Kucharz polski z 1932 roku.
Czyli można przyjąć, że jest to sos z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Sos polecany „do wędlin i zimnego mięsa szczególniej na święta Wielkanocne”.

Żółtka przetrzeć przez sito.
Utrzeć z musztardą, solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym na gładką masę (przyprawy dodajemy do smaku).
Dalej ucierając wlewamy powoli małym strumieniem olej.


*Maria Śleżańska poleca użyć łyżkę oleju na 1 żółtko, należy jednak pamiętać, że kiedyś łyżka to było 10 ml. Użyjmy olej taki jaki lubimy, najlepiej tłoczony na zimno. Franciszka Gensówna pisze „kto lubi oliwę dodaje jej łyżkę przy rozcieraniu żółtek. Oliwa jednak musi być świeża i dobra”.



  • 6 żółtek z jajek ugotowanych na twardo,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • musztarda dijon,
  • cukier,
  • 60 ml oleju*



2 komentarze:

  1. wygląda świetnie! :) jeszcze nie spotkałam się z takim sosem, z pewnością spróbuję, bo uwielbiam wielkanocne smaki :)

    OdpowiedzUsuń