Tort
czekoladowy wygodny, popularny w czasach PRL-u „murzynek”,
według przepisu Ireny Gumowskiej, autorki książek kulinarnych z
ubiegłego stulecia.
Wodę
wlać do garnuszka, dodać cukier, masło i kakao.
Zagotować.
Odlać
2/3 szklanki ugotowanej masy - będzie z niej polewa.
Gdy
pozostała masa przestygnie ucierać ją, dodając żółtka oraz
mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Wymieszać
białka z masą.
Przełożyć
do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 – 60 minut.
- 440 g cukru,
- 250 g masła,
- 120 ml wody,
- 3 łyżki kakao,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 360 g mąki krupczatki,
- masło do wysmarowania formy,
- bułkę tartą do wysypania formy,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz