- 500 g fasoli np. piękny jaś (u mnie fasola wrzawska),
- wędzonka- kiełbasa, boczek… co kto ma pod ręką, około 1 kg,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 pomidor,
- spora garść cząbru,
- listek laurowy,
- oliwa,
- pieprz z kolendrą,
- sól.
Fasolę
zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin – dzięki temu krócej będzie się
piekła. Nie namoczona może się piec do 4 godzin, natomiast po namoczeniu 1,5-2
godzi Fasolę możemy ugotować al dente, wówczas będzie się zdecydowanie krócej piekła.
Fasolę
przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć pokrojoną wędzonkę, obrane i
przekrojone na pół ząbki czosnku, listek laurowy, pomidora całego, posypać cząbrem i polać oliwą. Zalać wodą na wysokość około 1,5 cm nad
poziom fasoli. Nie solić. Naczynie szczelnie zakryć folią aluminiową i wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 1,5 godzinie zajrzeć czy fasola już
jest gotowa i w razie potrzeby dolać gorącej wody i piec dalej.
Gdy
fasola będzie odpowiednio miękka, wyjąć z piekarnika, posypać pieprzem z
kolendrą, całość zamieszać i podawać.
„Fasola wrzawska” - czyli fasola „Piękny Jaś” tyczny
„„Fasolę
wrzawską” uprawia się na obszarze sołectw, położonych na terenie trzech gmin
(Gorzyce, Zaleszany i Radomyśl nad Sanem) w powiatach tarnobrzeskim i
stalowowolskim w województwie podkarpackim. W dniu 13 stycznia 2012 roku fasola
wrzawska została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako chroniona nazwa
pochodzenia (rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 22/2012 z dnia 11
stycznia 2012 r.). Jest to już trzydziesty trzeci polski produkt zarejestrowany
w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń
geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności.”
12
sierpnia w Wrzawach odbędzie się święto fasoli.
Smaczna była?:)
OdpowiedzUsuńniestety bardzo smaczna :(
UsuńZ Twojego przepisu tez pewnie jest smaczna.Nigdy nie wpadłam na to, żeby ja upiec.Ciekawy pomysł i mało roboty.
OdpowiedzUsuń