poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Kołaczyki z serem - drożdżówki z serem




Kołaczyki z serem czyli okrągłe drożdżówki z serem według przepisu z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku.

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej (u mnie tortowej),
  • 4 żółtka,
  • 40 g cukru,
  • 6 g drożdży suchych (20 g drożdży świeżych),
  • 130 ml letniego mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 60 g masła,
  • skórka otarta z cytryny,
  • ser:
  • 300 g sera białego tłustego,
  • 60 g cukru,
  • cukier waniliowy lub brandy waniliowe,
  • 2 jajka,
  • 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 20 g rodzynków,
  • jajko do smarowania,


Mąkę wsypać do miski.
Mleko lekko podgrzać, wsypać do niego drożdże i cukier, wymieszać.
Mleko z drożdżami wlać do mąki.
Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Dodać roztrzepane żółtka, sól, skórkę cytrynową i porządnie wyrobić.
Następnie dodać rozpuszczone letnie masło i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie.
Odstawić do wyrośnięcia.
Ser zmiksować z żółtkami, cukrem i wanilią.
Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową.

Ciasto podzielić na równe porcje (12 – 15).
Formować okrągłe bułeczki.
Układać w sporych odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. (u mnie 9 bułeczek na jednej)
Gdy zaczną rosnąć, zrobić w każdej dość spore wgłębienie. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem.
Nakładać w dołek masę serową.


Kołaczyki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 -20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz