Kołaczyki
z serem czyli okrągłe drożdżówki z serem według
przepisu z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku.
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (u mnie tortowej),
- 4 żółtka,
- 40 g cukru,
- 6 g drożdży suchych (20 g drożdży świeżych),
- 130 ml letniego mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 60 g masła,
- skórka otarta z cytryny,
- ser:
- 300 g sera białego tłustego,
- 60 g cukru,
- cukier waniliowy lub brandy waniliowe,
- 2 jajka,
- 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
- 20 g rodzynków,
- jajko do smarowania,
Mąkę
wsypać do miski.
Mleko
lekko podgrzać, wsypać do niego drożdże i cukier, wymieszać.
Mleko
z drożdżami wlać do mąki.
Wymieszać
i odstawić do wyrośnięcia.
Dodać
roztrzepane żółtka, sól, skórkę cytrynową i porządnie
wyrobić.
Następnie
dodać rozpuszczone letnie masło i wyrobić, aż ciasto będzie
gładkie.
Odstawić
do wyrośnięcia.
Ser
zmiksować z żółtkami, cukrem i wanilią.
Dodać
skórkę pomarańczową i rodzynki, wymieszać.
Białka
ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową.
Ciasto
podzielić na równe porcje (12 – 15).
Formować
okrągłe bułeczki.
Układać
w sporych odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. (u
mnie 9 bułeczek na jednej)
Gdy
zaczną rosnąć, zrobić w każdej dość spore wgłębienie.
Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem.
Nakładać
w dołek masę serową.
Kołaczyki
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 -20
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz