Mazurek czekoladowy kruchy, pyszny czekoladowy mazurek z masą migdałową, według przepisu Marii Disslowej z książki Jak gotować z 1930 roku.
- Ciasto:
- 250
g mąki pszennej (u mnie krupczatka),
- 180
g miękkiego masła,
- 60
g cukru pudru,
- 200
g roztopionej czekolady (u mnie deserowa),
- 2
żółtka,
- na
przełożenie:
- 120
g migdałów bez łupinek,
- 120
g cukru pudru,
- cukier
waniliowy,
- 60
ml wody,
- sok
z 1/2 cytryny,
- lukier
czekoladowy:
- 250
g czekolady (u mnie deserowa i mleczna po połowie)
- 30
g cukru,
- 2
łyżeczki śmietany 30 %,
Ciasto: masło utrzeć na śmietanę.
Dalej
ucierając dodawać na przemian cukier i żółtka.
Następnie
dodawać roztopioną (w kąpieli wodnej) czekoladę.
Następnie
dodać mąkę, wymieszać, zagnieść ciasto, zawinąć w ściereczkę
i odłożyć do lodówki na około godzinę.
Na
przełożenie: zemleć lub utrzeć migdały. Zagotować w
rondelku wodę z cukrem. Do gotującej się wody wrzucić migdały.
Dokładnie wymieszać.
Masę
przełożyć do miski i utrzeć dodając cukier waniliowy (lub brandy
waniliowe) i sok z cytryny.
Ciasto
rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty/kwadraty.
Ciasto
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Na
jednym placku rozsmarować masę migdałową, przykryć drugim
plackiem.
Docisnąć.
Przygotować
lukier czekoladowy: roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać do
niej zagotowaną śmietankę z cukrem i wymieszać.
Mazurka
polać lukrem czekoladowym
Można
ozdobić migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz