Sałatka
z wędzonej makreli z ryżem na śniadania, lunche, imprezy.
Ryż
wypłukać, wsypać do garnka. Zalać 210 ml zimnej wody, wsypać
płaską łyżeczkę soli, dodać łyżkę masła i zagotować pod
przykryciem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem
15 minut.
Ugotowany
ryż odstawić do ostudzenia.
Rybę
obrać z ości, rozdrobnić.
Cebulę
posiekać.
Ogórki
pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać
rybę z ryżem, kukurydzą z puszki, ogórkiem i cebulą. Wymieszać,
doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez i wymieszać.
- Wędzona makrela,
- 150 g (150 ml) ryżu (u mnie długoziarnisty),
- kukurydza z puszki ( 420 ml.),
- 2 ogórki kiszone,
- 1 cebula,
- 2 – 3 łyżki majonezu,
- pieprz,
- sól,
- łyżka masła,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz