poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Zapiekanka z pieczarek w cieście filo



Pieczarki obrać, pokroić w grube plasterki.
Cebule pokroić w półplasterki.
Cebulę poddusić na maśle, następnie dodać pieczarki i razem chwilę przesmażyć.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić do ostudzenia.
Jajka ubić.
Wymieszać z bułką tartą i pieczarkami.
Pozostałe masło rozpuścić.
Każdy płat ciasta przed użyciem smarujemy masłem (tym rozpuszczonym) !!!


Płatem ciasta (oczywiście posmarowanym masłem) wyłożyć dno i boki formy do pieczenia (u mnie tortownica).
Następny płat (każdy smarujemy masłem) położyć na pierwszym.



Następnie 2 płaty ciasta zgnieść i ułożyć na dnie. 



Na nie wyłożyć 1/3 farszu pieczarkowego.


Na nim ułożyć kolejne dwa płaty zgniecionego ciasta. Kolejną porcję farszu.



Następną warstwę ciasta i farszu.


Przykryć zgniecionymi płatami ciasta.



Na wierzchu ułożyć zgnieciony, zmoczony papier do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut.


Około 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć papier.



  • ciasto filo opakowanie,
  • 700 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 200 g masła,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz