- świeże mango,
- 2 łyżki cukru,
- 50 ml miodu pitnego,
- 1 łyżeczka starego świeżego imbiru,
- Ciasto:
- 150 g cukru pudru,
- 150 g miękkiego masła,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
- 3-4 krople esencji kardamonowej lub szczypta mielonego kardamonu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g mąki pszennej,
Formę
do pieczenia (u mnie 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Na
patelni rozpuścić cukier, poczekać aż się lekko skarmelizuje,
ale nie spali. Wlać miód pitny, mieszać. Smażyć aż cukier się
roztopi,a masa lekko zgęstnieje. Dodać imbir,
wymieszać.
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło
utrzeć na pulchną masę, następnie dalej ucierając dodawać
stopniowo cukier na przemian z żółtkami.
Następnie
dodać imbir oraz kardamon.
Dalej
ucierając dodawać po łyżce mąkę.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Pianę
z białek wyłożyć na ciasto.
Delikatnie
ale dokładnie wymieszać masę z białkiem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 stopni i piec około 40 -50
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz