sobota, 30 maja 2020

Jajecznica z awokado



Jajecznica, kto jej nie jadł chociaż raz? Jedni ją bardziej lubią, inni mniej.
Każdy robi ją po swojemu.
Ja lubię jajecznicę na dużej ilości masła.
Na rozgrzane masło wbijam jajka, następnie mieszam tylko białka. Gdy białka są prawie ścięte, bełtam żółtka.
Trzymam na ogniu jeszcze tylko chwilę, nie lubię przesmażonej jajecznicy, takiej za suchej.
Solę dopiero na talerzu.
Można jajecznicą smażyć na boczku, z cebulą, z pomidorami... polecam jajecznicę z avocado.

  • Masło,
  • 4 jajka,
  • awokado,
  • sól
  • sok z cytryny,

Avocado przekroić wzdłuż na pół.


Wyjąć pestkę.
Wyjąć łyżką ze skórki.
Pokroić kostkę.
Skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać masło, wlać rozbite jajka. Usmażyć jajecznicę, pod koniec dodać awokado, wymieszać.
Nie smażyć dalej.
Posolić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz