poniedziałek, 25 maja 2020

Klops z gotowanego mięsa


Klops z gotowanego mięsa to świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, szczególnie gdy mamy już dosyć różnych pierogów, pasztecików, naleśników...



Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku.
Mięso zemleć.
Masło utrzeć z żółtkami, dalej ucierając dodać odciśniętą bułkę.
Następnie dodać mięso i posiekane zioła.
Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą mięsną.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masę mięsną wyłożyć do formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.




  • 250 g gotowanej wołowiny,
  • 30 g miękkiego masła,
  • 3 jajka,
  • 1/2 suchej kajzerki,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub 1/2 łyżki posiekanego tymianku,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do wysypania formy,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz