Klops
z gotowanego mięsa to świetny sposób na wykorzystanie mięsa z
rosołu, szczególnie gdy mamy już dosyć różnych pierogów, pasztecików,
naleśników...
Bułkę
namoczyć w wodzie lub mleku.
Mięso
zemleć.
Masło
utrzeć z żółtkami, dalej ucierając dodać odciśniętą bułkę.
Następnie
dodać mięso i posiekane zioła.
Masę
doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Białka
ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą mięsną.
Formę
do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masę
mięsną wyłożyć do formy.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
- 250 g gotowanej wołowiny,
- 30 g miękkiego masła,
- 3 jajka,
- 1/2 suchej kajzerki,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub 1/2 łyżki posiekanego tymianku,
- masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta do wysypania formy,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz