Kotlety
mielone,
karminadle,
sznycle
-
nazwa zależy od regionu a dokładny przepis od domu…
Można
je robić z mięsa wieprzowego, wieprzowego z dodatkiem wołowego.
Można
do nich dodawać kaszę
gryczaną, kaszę
owsianą … oraz ryż.
Proponuję
kotlety mielone z ryżem, bez bułki tartej. Kotlety mielone
bezglutenowe.
- 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka),
- 100 ml ryżu,
- 100 ml bulionu,
- 100 g cebuli,
- sól,
- pieprz,
- 2 jajka,
- mąka gryczana,
- tłuszcz do smażenia (smalec, olej)
Ryż
wypłukać, wsypać do garnka, zalać 150 ml wody, dodać 1 łyżkę
masła i 1/2 łyżeczki soli.
Zagotować
pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i
gotować pod przykryciem 15 minut.
Ugotowany
ryż odstawić do ostygnięcia.
Cebulę
obrać, pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu z dodatkiem
soli i cukru.
Mięso,
cebulę i ryż zemleć.
Wlać
bulion.
Dokładnie
wymieszać.
Doprawić
do smaku solą i pieprzem.
Dodać
rozbełtane jajka i wymieszać.
Formować
kule, obtaczać w mące gryczanej i spłaszczać.
Smażyć
na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu
stron. Gdy będziemy smażyć na zbyt silnym ogniu kotlety z wierzchu
się spalą, a w środku będą surowe.
I
nie naciskamy/spłaszczamy kotletów w trakcie smażenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz