poniedziałek, 4 maja 2020

Pierogi z mięsem z pieczarkami


Na niedzielę w wielu polskich domach gotowany jest rosół, a później pytanie co zrobić z mięsem z tego rosołu.
Najłatwiej zrobić po prostu pierogi z mięsem, pierogi z mięsem i kaszą gryczaną, różnego rodzaju paszteciki, pierogi ruskie, pasztet z makaronu włoskiego i wiele innych.
Dzisiaj proponuję pierogi z mięsa z pieczarkami.

  • nadzienie:
  • 450 g mięsa wołowego gotowanego,
  • 2 cebule,
  • 500 g pieczarek,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • 200 ml bulionu,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło),
  • ciasto:
  • 300 ml mąki,
  • 170 – 200 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki roztopionego gorącego masła,
  • szczypta soli

Cebule pokroić w półplasterki.
Pieczarki oczyścić, w razie potrzeby obrać.
Pokroić.
Cebulę poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru.
Następnie dodać pieczarki i przesmażyć.
Mięso zemleć razem z pieczarkami z cebulą.
Zmielone mięso przełożyć na patelnię, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem i poddusić.
Przygotować ciasto na pierogi.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 170 ml ciepłej wody i gorące masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi.
Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę.
Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i gotować 2 – 3 minuty od zagotowania.
Można podawać z wody, ale najlepsze są podsmażone :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz