Na
niedzielę w wielu polskich domach gotowany jest rosół, a później
pytanie co zrobić z mięsem z tego rosołu.
Najłatwiej
zrobić po prostu pierogi
z mięsem, pierogi
z mięsem i kaszą gryczaną, różnego rodzaju paszteciki,
pierogi
ruskie, pasztet
z makaronu włoskiego i wiele innych.
Dzisiaj
proponuję pierogi z mięsa z pieczarkami.
- nadzienie:
- 450 g mięsa wołowego gotowanego,
- 2 cebule,
- 500 g pieczarek,
- sól,
- cukier,
- pieprz świeżo zmielony,
- 200 ml bulionu,
- tłuszcz do smażenia (u mnie masło),
- ciasto:
- 300 ml mąki,
- 170 – 200 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki roztopionego gorącego masła,
- szczypta soli
Cebule
pokroić w półplasterki.
Pieczarki
oczyścić, w razie potrzeby obrać.
Pokroić.
Cebulę
poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru.
Następnie
dodać pieczarki i przesmażyć.
Mięso
zemleć razem z pieczarkami z cebulą.
Zmielone
mięso przełożyć na patelnię, wlać bulion, doprawić solą,
pieprzem i poddusić.
Przygotować
ciasto na pierogi.
Mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około
170 ml ciepłej wody i gorące masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde.
Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto
rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę
farszu. Zlepiać pierogi.
Wrzucać
na wrzącą, lekko osoloną wodę.
Przykryć
pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i gotować 2 – 3
minuty od zagotowania.
Można
podawać z wody, ale najlepsze są podsmażone :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz