Saltimbocca
to stare, tradycyjne włoskie danie, o którym, pod koniec XIX wieku,
tak pisał Pellegrino Artusi „Saltimbocca to zraziki z mlecznej
cielęciny, lekko doprawione solą, pieprzem na których układa się
pół listka szałwii (bo cały, to byłoby za wiele), a na szałwii
płatek prosciutto z tłuszczem. Zepnij te trzy składnikiem za
pomocą wykałaczki i usmaż na patelni z masłem.” *
Ja
proponuję polędwiczkę wieprzową w stylu saltimbocca, też jest
pyszna.
- 300 g polędwiczki wieprzowej,
- liście szałwii,
- 8 plasterków prosciutto,
- masło,
- oliwa,
- 100 ml białego wytrawnego wina
Mięso
pokroić w 8 plastrów.
Lekko
je rozklepać.
Oprószyć
solą i pieprzem.
Na
każdym plastrze mięsa położyć listki szałwii - zależy od
wielkości liści, może być jeden, ale mogą być dwa lub trzy.
Na
wierzchu ułożyć plaster szynki i spiąć go z mięsem
wykałaczkami.
Na
patelni rozgrzać masło z oliwą.
Układać
kotleciki i smażyć, aż się zrumienią od spodu.
Wlać
wino i chwilę razem dusić.
Przed
podaniem wyjąć wykałaczki z mięsa.
*Włoska
sztuka gotowania Pellegrino Artusi w przekładzie Tesssy
Capponi - Borawskiej i Małgorzaty Jankowskiej - Buttity
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz