Sernik
z masą budyniową to ciasto, które wywodzi się z PRL-u,
wówczas to zaczęto wykorzystywać budyń i kisiel przy wypieku
ciast.
Sernik
z masą budyniową to ciasto składające z trzech różnych
warstw (w tym jedna budyniowa) pieczonych razem.
- 1. ciasto półkruche:
- 400 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 200 g masła,
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2. masa budyniowa:
- 1 litr mleka,
- 3 opakowania budyniu czekoladowego,
- 3. masa serowa:
- 120 g miękkiego masła,
- 4 opakowania serka naturalnego (800g),
- 3 jajka,
- 1 białko,
- 1 opakowanie budyniu (śmietankowy, karmelowy lub waniliowy)
1
Ciasto:
mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, cukier i
posiekać razem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść
ciasto (można wszystkie produkty wrzucić do malaksera i szybko
wymieszać).
Ciastem
wyłożyć formę wyłożoną papierem do pieczenia.
2.
Masa budyniowa:
Ugotować
budynie. Ewentualnie dosłodzić.
Gorący
budyń wyłożyć na ciasto półkruche.
3.
Masa serowa:
Masło
utrzeć „na śmietanę”, dodać cukier i utrzeć na pulchną
masę.
Następnie
dodawać po jednym żółtku i łyżce serka.
Na
końcu powoli wsypywać budyń.
Ubić
pianę z czterech białek.
Dokładnie,
ale delikatnie wymieszać masę serową z białkami.
Masę
wyłożyć na zimny budyń.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Po
upieczeniu odstawić w formie do ostygnięcia.
Z
formy wyjąć gdy ciasto będzie zimne.
Najlepsze
jest z lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz