piątek, 15 maja 2020

Sernik z masą budyniową




Sernik z masą budyniową to ciasto, które wywodzi się z PRL-u, wówczas to zaczęto wykorzystywać budyń i kisiel przy wypieku ciast.

Sernik z masą budyniową to ciasto składające z trzech różnych warstw (w tym jedna budyniowa) pieczonych razem.


  • 1. ciasto półkruche:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2. masa budyniowa:
  • 1 litr mleka,
  • 3 opakowania budyniu czekoladowego,

  • 3. masa serowa:
  • 120 g miękkiego masła,
  • 4 opakowania serka naturalnego (800g),
  • 3 jajka,
  • 1 białko,
  • 1 opakowanie budyniu (śmietankowy, karmelowy lub waniliowy)

1 Ciasto:
mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, cukier i posiekać razem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto (można wszystkie produkty wrzucić do malaksera i szybko wymieszać).
Ciastem wyłożyć formę wyłożoną papierem do pieczenia.


2. Masa budyniowa:
Ugotować budynie. Ewentualnie dosłodzić.
Gorący budyń wyłożyć na ciasto półkruche.

3. Masa serowa:
Masło utrzeć „na śmietanę”, dodać cukier i utrzeć na pulchną masę.
Następnie dodawać po jednym żółtku i łyżce serka.
Na końcu powoli wsypywać budyń.
Ubić pianę z czterech białek.
Dokładnie, ale delikatnie wymieszać masę serową z białkami.
Masę wyłożyć na zimny budyń.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Po upieczeniu odstawić w formie do ostygnięcia.
Z formy wyjąć gdy ciasto będzie zimne.


Najlepsze jest z lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz