Tarta
z rabarbarem na kruchym spodzie, z budyniem i delikatną galaretką z
soku jabłkowego z rabarbarem.
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- budyń:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na pół litra mleka),
- 350 ml mleka,
- rabarbar:
- 1 kg rabarbaru,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 łyżki posiekanych listków rozmarynu,
- galaretka:
- 300 ml soku (u mnie sok jabłkowy z rabarbarem),
- 8 g żelatyny,
Rabarbar:
rabarbar obrać i pokroić w kawałki o długości ok. 2 cm.
W
garnku rozpuścić cukier i lekko skarmelizować, uważając aby nie
przypalić.
Wrzucić
pokrojony rabarbar oraz rozmaryn, wlać 3 łyżki wody, zamieszać i
zagotować.
Przykryć
i odstawić do ostudzenia.
Ciasto:
mąkę,
pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko
zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w
kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Formę
do tarty wysmarować masłem.
Przykryć
papierem i obciążyć fasolą lub ryżem…
ja obciążyłam dnem od
tortownicy.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Zdjąć
papier z obciążeniem i piec ciasto jeszcze 10 minut.
Budyń:
ugotować budyń według przepisu na opakowaniu,
używając 350 ml mleka zamiast 500 ml.
Gorący
budyń rozprowadzić na cieście. Ułożyć na nim rabarbar.
Wstawić
do piekarnika i piec 20 minut w 180 stopniach.
Po
upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Galaretka:
żelatynę wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody, wymieszać.
Miseczkę wstawić do garnka z gorąca wodą i podgrzewać. Gdy
żelatyna się rozpuści, wlać do niej trochę soku i wymieszać,
następnie wlać żelatynę do reszty soku.
Jeżeli
użyjemy soku tłoczonego galaretka będzie luźniejsza. Warto
przemycić taki prawdziwy sok, a nie sztuczne galaretki.
Odstawić
galaretkę, aż zacznie lekko tężeć.
Do
przyrządzenia galaretki użyłam soku tłoczonego z jabłek i
rabarbaru. Soku bez dodatków, polepszaczy, wody, cukru i sztucznych
witamin, dlatego też kolor galaretki nie będzie idealny, ale smak
wynagrodzi tę niewielką niedogodność ;)
A
i dzieciom można „wcisnąć” trochę naturalnych witamin. Czyli
przyjemne z pożytecznym i bardzo smacznym. Polecam sok jabłkowy z
rabarbarem i sok jabłkowy z truskawkami firmy Wiatrowy Sad.
zastawa z
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz