Proste
ciasto truskawkowe z musem truskawkowym z surowych truskawek.
Dwa
w jednym ciasto i owoce :)
- ciasto:
- 240 g truskawek odszypułkowanych,
- 50 ml soku z cytryny,
- 200 g cukru,
- 4 jajka,
- 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 100 g masła,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 400 g mąki pszennej typu 450,
- do nasączenia:
- sok truskawkowy lub mocna herbata z cytryną, rumem i cukrem,
- mus truskawkowy:
- 700 g odszypułkowanych truskawek,
- 29 g żelatyny
- 4 - 5 łyżek cukru pudru,
- 300 g truskawek do przybrania,
- masło i bułka tarta do formy,
Ciasto: truskawki
zmiksować z sokiem z cytryny.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!).
Następnie dodać zmiksowane truskawki oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!).
Następnie dodać zmiksowane truskawki oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kolejność
dodawania produktów jest bardzo ważna!!!
Aby ciasto było bardziej różowe, można dodać trochę czerwonego barwnika.
Aby ciasto było bardziej różowe, można dodać trochę czerwonego barwnika.
Tortownicę
(u mnie 24 cm) posmarować masłem i oprószyć bułką tartą,
przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do
temperatury 170 stopni na około 45 minut.
Upieczone
ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do wystygnięcia.
Mus truskawkowy: truskawki zmiksować. Doprawić do smaku cukrem. Żelatynę
wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody i dokładnie wymieszać.
Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać (nie
gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Do
rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek zmiksowanych truskawek,
wymieszać i dodać do pozostałych truskawek
Truskawki z rozpuszczoną żelatyną ubijać, aż powstanie puszysta masa.
Ciasto
przekroić w poprzek na dwa blaty.
Blat
ciasta włożyć do tortownicy lub obręczy do tortów.
Nasączyć
sokiem, kompotem lub naparem herbaty.
Ułożyć
na nim pozostałą 1/2 musu.
Udekorować
truskawkami.
Wstawić
do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz