Kotleciki
wieprzowe z polędwicy, w sosie grzybowym.
Na
ich przygotowanie nie potrzeba dużo czasu, 15 -20 minut wystarczy.
- Polędwica wieprzowa (około 600 g),
- 2 cebule,
- 2 garście grzybów suszonych,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny,
- cukier,
- masło,
- olej,
- 100 ml bulionu wieprzowego lub wołowego,
Cebule
pokroić w półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty
soli i cukru.
Do
podduszonej cebuli dodać rozdrobnione umyte (nie moczone) grzyby.
Chwilę
przesmażyć, następnie wlać bulion i 100 ml wody, dusić aż
grzyby będę miękkie.
Lekko
je rozklepać.
Na
patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać 2 łyżki oleju.
Smażyć
kotleciki z obu stron na rumiano – 1 minutę z każdej strony.
Usmażone
kotleciki przełożyć do gotującego się sosu, zagotować.
Dodać
2 łyżki zimnego masła. Mieszać, aż masło się rozpuści, nie
gotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz