- 20 ogonów surowych krewetek (surowe są szare, te różowe to gotowane),
- 3 – 4 ząbki czosnku,
- trawa cytrynowa,
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
- papryczka chili,
- 2 łyżki masła,
- oliwa,
- sól,
- sok z cytryny,
- 1 duże mango,
- 50 ml białego wina
- łyżka pokrojonej kolendry,
Trawę
cytrynową posiekać.
Czosnek
rozgnieść.
Chili
pokroić w cienkie plasterki.
Wymieszać
czosnek z chili, imbirem, posiekaną trawą cytrynową i łyżką
oliwy. Dodać krewetki i wymieszać.
Odstawić
w chłodne miejsce na 2 -3 godziny.
Mango
obrać, pokroić w kostkę.
Na
rozgrzany tłuszcz (masło i 3 łyżki oliwy) wrzucić krewetki.
Smażyć 1 -2 minuty.
Następnie
krewetki odwrócić na drugą stronę, wrzucić mango, oprószyć
solą.
Smażyć
razem minutę. Wlać wino. Zagotować. Krewetki powinny się zwinąć
i zrobić różowe.
Zdjąć
krewetki z patelni a mango z sosem jeszcze chwilę gotować (2 – 3
minuty).
Polać
sosem krewetki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz